čtvrtek 27. října 2016

provensal 
Provensálský styl, stylové bydlení Jižní Francie u Vás doma.


Nadčasový provensálský styl bydlení, který prostě nestárne a nepodléhá módním chvilkovým trendům v oblasti nábytkářství.
I v panelovém domě může být byt, který dýchá kouzlem venkovské Francie, i když tento trend je velmi starý, do České republiky se dostává pozvolna a získává na čím dál větší oblibě.

Charakteristické prvky interiéru francouzského venkova.

Pokud jde o materiály použité v interiéru, zde platí několik jednoduchých pravidel, které provensálský styl charakterizují. Velmi často se používají kamenné prvky, najít můžete dokonce i celé kamenné zdi. Ve Francii můžete najít celé kamenné domy. V Česku se dříve kamenné domy stavěly také. Především kvůli tomu, že stavební materiál byl drahý a kámen vyšel levněji. Nicméně v dnešní době je jednodušší, kamenem stěny pouze obložit.

Dalším charakteristickým prvkem v interiéru je dřevo, které se používá na podlahy, stropy a především trámy, které jsou mezi vyznavači provensálského bydlení velmi oblíbené. Z hlediska textilu neuděláte chybu volbou ubrusů nebo dek, které jsou zdobeny vyšívanými vzory. Na oknech by neměly chybět krátké záclonky.

Typickým prvkem jižní Francie jsou také okenice. Místní obyvatelé je používali především kvůli tomu, aby zabránili vstupu slunečního svitu do svých domovů a udrželi v nich příjemné klima. V dnešní době jsou okenice spíše designovým prvkem, který pomáhá stylově dotvářet atmosféru let minulých.


Nábytek a doplňky



Nábytek ve stylu Provence je nejčastěji vyrobený z masivního dřeva. Toto dřevo je ponechané ve své přírodní formě, jen bývá natřené různými přírodními odstíny, nebo jen bezbarvým lakem, který nábytek dokáže ochránit před vnějšími vlivy. Můžete se setkat i s kombinací dřeva a kovu. Velmi vkusné jsou kusy kovového nábytku, které mohou na první pohled vypadat doslova jako od venkovského kováře.

Do obývacího pokoje se nejvíce hodí polstrovaná křesla, která můžete doplnit polštářky. Do ložnice zase dominantní postel s výrazným čelem, které může být buď ze dřeva, nebo vyplněno textilií. Poohlédnout se můžete i po posteli s nebesy, nicméně ty ve Francii nebývají až tak běžné. Atmosféru však určitě dotvoří staře vypadající skříň, která bude kromě toho sloužit i jako úložný prostor. Provensálskou koupelnu charakterizuje stojící vana (tedy nikoliv zasazená, jakou běžně vídáme v Česku) a decentní kachličkové obložení. Obložení koupelny však můžete zvolit i čistě dřevěné, zde záleží jen na vás a vašich preferencích. Jako doplňky použijte proutěné ošatky, koše na prádlo a tak dále.

V kuchyni a jídelně zvolte podlahu z dlažby nebo kamene, pokud vám tyto materiály přijdou příliš studené, zvolte klasickou dřevěnou podlahu. Rozhodně využijte kouzlo starého nádobí, měděných kastrolů, hrnců nebo třeba pánviček. Jídelní souprava by měla být v bílé barvě, nemusíte se však bát ani pastelových barev. Jídelní stůl by měl stát uprostřed místnosti jako jasná dominanta, u které se k jídlu schází celá rodina. Ke stolu vyberte vhodné židle, do provensálského stylu se hodí židle s textilními sedáky, které ve Francii používají kvůli pohodlí. Francouzi jsou, jak známo, vyhlášení labužníci, kteří dokáží u jídla nebo vína sedět celé hodiny.

Z hlediska doplňků určitě nevynechte nejrůznější vonné pytlíky, které bývají nejčastěji naplněné levandulí. Ta je známá pro své zklidňující účinky, pomáhá i proti bolestem hlavy, nespavosti, stresu dalším podobným problémům. Navíc dokáže vašemu příbytku dodat trochu odéru pravé Francie.

Široká nabídka kvalitního stylového nábytku s nádechem francouzského venkovského stylu.

Vybavení v provensálském stylu. Možností je kupovat nábytek a doplňky do interiéru v bazarech a starožitnostech. Anebo nahlédnout na obsáhlou nabídku nábytku a doplňku v tomto stylu zde.

Je však samozřejmě malá pravděpodobnost, že narazíte na kus nábytku, který už není třeba …

Vsaďte na provensálský styl a váš domov uchvátí hosty teplým, útulným klimatem.

Přemýšlíte o rekonstrukci domu či bytu a zároveň milujete francouzskou atmosféru a kulturu? Chcete mít kousek Francie každý den u sebe doma?

Pak popřemýšlejte o rekonstrukci v takzvaném provensálském stylu, který by mohl do vaší domácnosti přesně zapadnout, a vy byste mohli mít z nového bydlení opravdovou radost.

Obrovský výběr doplňků a nábytku naleznete zde

Žádné komentáře:

Okomentovat